Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Miloslav Hilský
Jitka Hilská
Petr Hilský
Zuzana Novak Hilská
Jan Hilský

4 x H + 1 = RODINA HILSKÝCH

Miloslav Hilský
Jitka Hilská
Petr Hilský
Zuzana Novak Hilská
Jan Hilský

4 x H + 1 = RODINA HILSKÝCH

2. 9. – 26. 9. 2024 MILOSLAV HILSKÝ
(20. února 1954 – 1. dubna 1999)
Bratr Petra, manžel Jitky a táta Zuzany. Malbě se věnoval celý život. Jeho obrazy vycházejí ze vzpomínek na dětství, na rodný Břevnov. Ve své tvorbě se opakovaně vrací k jednomu tématu, a tím je domov. Od prvotních obrazů inspirovaných kubismem se přes fauvistické vlivy dostal k lyrickému vyjádření civilismu. Jeho oblíbenou technikou byl suchý pastel, který postupně kombinoval s ostatními technikami a dospěl až k asamblážím, okrajově i k plastikám. Působil jako pedagog výtvarného oboru ZUŠ, později jako odborný asistent Kresby a malby na katedře scénografie AMU.
 
 
JITKA HILSKÁ
(31. srpna 1953)
Manželka Miloslava se v počátcích inspirovala ve své tvorbě krajinou. Postupně se její obrazy proměňovaly do podoby lyrické emotivní abstrakce, a stávaly se „výtvarným přepisem" poezie Bohuslava Reynka, Jana Skácela a dalších básníků, a to ve smyslu duševní blízkosti a rezonance. V poslední době se vrací pro inspiraci zpět a zároveň se obrací do sebe – vnitřní krajiny. Pracuje technikou akrylu a oleje na plátně, nebo kombinovanou technikou na papíru. Působila jako pedagog výtvarného oboru ZUŠ, nyní vede výtvarné kurzy v Atelieru Kaštan a ve Studiu Dobeška.
 
 
PETR HILSKÝ
(6. června 1962)
Bratr Miloslava se vyučil sazečem – typografem. Dále pokračoval na již zmiňované DAMU. Vedle grafických úprav se věnuje malbě. Od popisnějších začátků inspirovaných městskou krajinou dospěl postupně k abstraktnějším „vnitřním" krajinám. Maluje pastelem, který kombinuje i s jinými technikami (tempera, strukturální malba). V roce 2002 založil hudební skupinu „komorního bigbeatu" Jam Session, později Jam Sessžer. Od roku 2003 žije střídavě v Praze a v Písku. Častým námětem jeho lyrických abstraktních obrazů jsou jakési světelné energetické zdroje, rovnocennou součástí jsou pak pastely namalované při jeho častých toulkách přírodou i městem okolo řeky Otavy v Písku, či ulicemi rodného Břevnova.
 
 
ZUZANA NOVAK HILSKÁ
(24. října 1982)
Dcera Jitky a Miloslava. Vystudovala obor Scénografie na Katedře alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty AMU v Praze u doc. Pavla Kalfuse a Tomáše Žižky a Střední umělecko průmyslovou školu v Praze, obor Užitá malba. Věnuje se divadelní scénografii, je kmenovým výtvarníkem Divadla vzhůru nohama. Působí jako pedagog na Střední škole designu a řemesel Kladno. Ve svém ateliéru vede kurzy kresby a malby. Maluje, fotí, věnuje se ilustraci. Její obrazy jsou odrazem jejího života, abstraktní formou deníku, odrazem duše. Lehce surrealistický dotek mezi snem a skutečností. Ráda boří zavedené postupy malířských technik, baví ji hledat nové zdánlivě nemožné (kombinovaná technika, koláž).

JAN HILSKÝ
(27. prosince 1926 – 26. srpna 2018)
Tatínek Miloslava a Petra, jeho strýcem byl významný český architekt Václav Hilský, otec překladatele Martina Hilského. Ač byl velmi výtvarně nadán, kreslení a malování se věnoval jen příležitostně. Vystudoval filozofickou fakultu Karlovy univerzity v Praze a získal způsobilost pro vyučování českého a francouzského jazyka na středních školách. Jako věřící odmítl vstup do KSČ. Po celý život působil jako učitel na základních školách, ač nestraník, byl dokonce pověřen funkcí zástupce ředitele na ZDŠ Fr. Křížka v Praze 7, kde působil od r. 1967 až do odchodu do penze. Externě též vystudoval na střední umělecko průmyslové škole bytovou tvorbu. Kromě kreslení byla jeho celoživotní láskou též práce se dřevem.
Rodinná výstava k nedožitým 70. narozeninám Miloslava Hilského a k 25. výročí jeho úmrtí.
Společná výstava představuje tvorbu Miloslava, Jitky, Petra a Zuzany Hilských. Všichni čtyři jsou absolventi Divadelní fakulty Akademie múzických umění. Miloslav, Jitka a Petr absolvovali Katedru scénografie, kde kresbu a malbu vyučoval ak. mal. Oldřich Smutný, Zuzana vystudovala Katedru alternativního a loutkového divadla. Výstava je doplněna drobnými kresbami Jana Hilského, který se kreslení nevěnoval profesionálně, ale byl učitelem.