Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Martin Frind Naléhavé nejistoty

Martin Frind

Naléhavé nejistoty

14. 11. – 7. 12. 2023

Žijeme v podivně turbulentní době. Jako by se mnohé jistoty, o které jsme se ještě nedávno mohli zdánlivě opřít, začaly stávat nejistotami. Zároveň se nejistoty pomalu, ale jistě proměňují v jistoty. S čím dále větší rychlostí vstupují do našich životů. Zdá se, že by to neměl být úplně nový jev. Taková údobí v dějinách byla vždy. Zarážející je však rychlost, s jakou se tyto změny stávají všudypřítomnou skutečností. Přijde mi, že když více než před sto lety jistý mladík s příznačným příjmením Princip zmačkl v bosenském Sarajevu spoušť revolveru, jako by tím vypustil temného jezdce na koni zmaru, který ve své šílené jízdě světem neustále zrychluje svůj trysk. Stačí si jen představit celé dvacáté století. Ani naše současnost není jiná. Ba naopak.

Lidé přestávají používat rozum a naslouchají nejrůznějším samozvaným prorokům, kteří slibují lepší zítřky, většinou samozřejmě na úkor jiných. Je to doba nejistot, kterým můžeme čelit jen my sami tím, že se nenecháme vláčet blbou náladou a v sobě najdeme pohodu, kterou si nenecháme vzít.

Tolik k některým tématům mých obrazů, které mohou tuto situaci reflektovat. Ale také nemusí...

Martin Frind

 

MARTIN FRIND

*1963 v Praze
Studia:
1979–1983 Střední umělecko-průmyslová škola v Praze, obor užitá grafika u prof. Václava Bláhy
1986–1991 Akademie výtvarných umění v Praze, obor figurální a monumentální malba u prof. Jiřího Ptáčka,
od r. 1990 obor experimentální kresba a plastika u prof. Karla Malicha, kde r. 1991 absolvoval.
Ocenění:
1986 uznání za ilustrace pro exilový Český slabikář od Österraichischer Bundesverlag ve Vídni
1989 cena AVU za obraz Oběti, inspirovaný holokaustem.
Výstavy:
1981–1989 účast na celé řadě neoficiálních výstav v Praze a ve Středních a Severních Čechách, po r. 1989 dlouhá řada autorských výstav doma i v zahraničí (Vídeň, Paříž...)

http://martinfrind.portfoliobox.me