Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Dalibor Říhánek Proměny tvorby

Dalibor Říhánek

Proměny tvorby

8. 2. – 3. 3. 2022

Abych řekl pravdu, jsem sám překvapen, když vidím, co mi vychází pod rukama. Proto můžete vidět v mém díle dvě jasně definovatelné cesty. Jedna je založena na solidních základech, druhá je způsobem lyrické expanze.  Jedna živí druhou v nepřetržitém toku vzájemné součinnosti. Pracovat tímto způsobem mne učí i cesta života. Všechny mé tvůrčí zápasy jsou vedeny o celkovou harmonii, barvy, kresby, hmoty, prostoru. Cítím se být nástrojem vitálních sil, které jsou kolem nás, snažím se je zviditelnit vlastní tvorbou. Ptám se, co je umění, co mě žene, co mi dává impuls, abych dělal umění? Je to zajisté druh touhy bojovat proti smrti, je to lidská cesta.   

Částečně jsem v opozici k nepředmětnému umění, protože si myslím, že vede k mrtvému konci. Možná, že jsem příliš stár, abych slyšel tuto novou muziku. Možná je to správná cesta, ale ne pro mne. Patřím ke generaci, která považuje zobrazení přírody za jeden z hlavních elementů v uměleckém díle. Umění bylo vždy zjevením a vyjasněním. Od pravěkých kreseb v Altamiře až po dnešek. Domnívám se, že umění by mělo osvětlovat život, ujasňovat jej a rozkrývat jako Láska.    

V Písku 26. 9. 2021                                                                                    D.Ř.    

DALIBOR ŘÍHÁNEK

Narozen 8.3. 1946 v Plzni. Studia: 1961-65 Střední průmyslová škola keramická v Bechyni, 1965-71 Akademie výtvarných umění v Praze, prof. Fr. Jiroudek. V roce 1972 stáž v Beogradu na Akademia likovnich umetniosti, prof. Zoran Petrovič, v r. 1983 státní stipendium Academia di belle arti v Římě – prof. Emilio Greco. Ve své profesionální činnosti se věnuje malbě, kresbě, grafice, textilu a ralizaci do architektury.

Dlouhá řada realizací: keramika, sklo, mozaika, artprotis, gobelíny - pro architekturu, instituce, kostely i soukromé vily doma i v zahraničí (NSR, Itálie).

Stejně dlouhá řada autorských výstav.