Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Tomáš Honz Naše sousedství / můj svět

Tomáš Honz

Naše sousedství / můj svět

8. 3. – 31. 3. 2016

Tomáš Honz je vysočanský rodák, maturoval na gymnáziu Špitálská a vzápětí byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze. Diplomoval minulý rok v ateliéru malby M. Rittsteina.

Celý jeho dosavadní život je i přes časté cesty do zahraničí spjatý s rod-nými Vysočany. Právě tady začal vyrážet poprvé do okolí malovat zdejší zákoutí. Možná jste ho už někde zahlédli. S malířským stojanem se toulá po městě a ve stopách impresionistů zachycuje olejem na plátno nálady naší čtvrti. Tomáš je fascinován svým okolím. Světlo, mraky, kůra stro-mů, záře nočních lamp, odlesky na mokré silnici. Nic z toho ho nene-chává chladným. „Je zima. Vy tam venku dvě hodiny stojíte, necítíte prsty na nohou, ruka se vám třese mrazem, sníh padá na paletu a míchá se s barvami. To všechno se dostane do toho obrazu. Je v něm pak otisklý skutečný zážitek. Úžasný zážitek,“ říká Tomáš o malování v plenéru.

Malíř, navazující na nejlepší tradice českého krajinářství, který ve svých šestadvaceti letech dokonale ovládá techniku malby.

Výstava v Galerii 9 zachycuje dva póly jádra Tomášovy současné tvorby. V první části představuje obrazy, které byly namalovány v průběhu minulého a letošního roku ve Vysočanech a okolí - všechny venku, tváří v tvář motivu. Schválně, která místa poznáte?

 

V druhé části výstavy pak najdete obrazy, které Tomáš tvoří v ateli-éru. Jsou to velkoformátové fantaskní krajiny, které však vycházejí ze skutečných motivů a momentů, které zažil na svých cestách po Čechách a zahraničí.