Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Martin Patřičný Jak se dělá kniha

Martin Patřičný

Jak se dělá kniha

9. 8. – 8. 9. 2016

Když  chodil Martin Patřičný do blízkého gymnázia, psalo se gymnasium, bylo to za totality, ještě před Chartou 77, a náměstí se jmenovalo „Lido-vých milicí".  Opravdu. „Navzdory normalizačnímu příkrovu (a plno knih bylo obtížné sehnat, protože byly zakázané, na indexu) jsem tu zažil snad nejvíc hádek o smyslu života, o povaze umění, večerů poesie, de-bat o knihách - kde to sakra je? Zmizelo to jak pochcané rohy a sliny a nápisy křídou pod novými omítkami a sklem", píše autor.

V první části výstavy se něco (i nevážně) dozvíte o knižní práci v zákulisí, co se děje, než se vám kniha dostane do ruky – kromě práce s textem tu najdete třeba ilustrace, návrh obálky... A žádnou teorii, jen skutečnost! A jestlipak víte, co je pro knihu nejdůležitější?

Instalaci doplní více než 10 „dřevěných knih" autorských, nejen vtipných, a obrazy inspirované knihou. Jejich autor (Patřičnou čítanku znáte? Ne? Vaše škoda!) je očividně knihou jako takovou zaujatý, přestože tvrdí, že po r. 2000 už nepřišlo v knihách nic nového a že dnes, kdy vychází nejvíc knih, je vlastně knihám už konec, zvoní jim zvonec jak m.j. kdysi předpo-vídal M. Kundera v Knize smíchu a zapomnění.

Druhá část nabídne výběr z volné tvorby autora. To, co teď vidíte na fotografiích, uvidíte ve skutečné velikosti a budete si na to moci sáhnout.

Jak pravila stálá návštěvnice Galerie 9: „V srpnu bude Patřičný? No to se těším! Dělá krásný věci, ale je děsnej samorost. No jo, samorost. To ale asi musí být, když dělá se dřevem, ne?"

Ano. Zvláštní výstava zvláštního pána. Může být něco lepšího?

 

 

Martin Patřičný, výtvarník, autor knih a vypravěč, nar. 1955 v Praze. Řemeslu se vyučil u svého strýce, prošel několik středních škol a ma-turoval na gymnasiu. Za totality pracoval v dělnických profesích a od roku 1989 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem.

Byl spoluautorem scénáře a prů-vodcem šestadvacetidílného TV dokumentu Kus dřeva ze stromu (2008-14). V roce 2000 vyhlásil s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou Den stromů. Uspořádal přes sto výstav v tuzemsku a dlouhou řadu v zahraničí, pravidelně vystavuje na Světě knihy a pro For Arch připravil dvě rozsáhlé výstavy o dřevě. Od r. 1998 uspořádal více než sto „Dřevěných večerů" – diskusních i hraných s poesií a živou hudbou, a je autorem knih Pracujeme se dřevem, Dřevo krásných stromů, Jako v nebi, Všecky krásy dřeva, Patřičná čítanka aj.

www.patricny.com