Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Petr Minka Grafika, ilustrace, ex libris

Petr Minka

Grafika, ilustrace, ex libris

11. 11. – 4. 12. 2014

Precizní kresba, vynikající cit pro písmo a kaligrafii a dokonalé ovládnutí grafického řemesla jsou samozřejmé základy, na nichž Petr Minka staví své podmanivé grafické listy, které také sám tiskne. Věnuje se suché jehle, leptu, měkkému krytu, a ve spolupráci s uměleckým litografem Tomášem Svobodou také litografiím.

Od r. 1998 spolupracuje s milovníky a sběrateli grafik, především ex libris. Je autorem pozoruhodné řady grafických listů věnovaných významným osobnostem naší i světové kultury či inspirovaných mytologickými či bájeslovnými motivy. Jeho práce jsou vysoce ve sbě-ratelských kruzích vysoce ceněny a zdobí řadu soukromých i veřejných sbírek doma i v zahraničí.

Podstatnou součástí Mikovy tvorby jsou také četné pamětní grafické listy (např. pro Prahu, Telč, Lomnici nad Popelkou, Luhačovice, České Budějovice) a novoročenky jak pro soukromé objednatele, tak i firmy a státní instituce.

V posledních letech se Petr Minka věnuje i malířské tvorbě – oleji, pastelu a akvarelu. Rozměrné malby jsou formátem i barevností protiváhou komorní grafické práci.

 

Výstava grafik, ilustrací a ex libris Petra Minky, která odráží autorův hluboký zájem o filosofii, historii a kulturu, je nahlédnutím do precizní, řemeslně dokonalé, podmanivé, okouzlující a inspirativní tvorby výjimečného všestranného umělce.

PETR MINKA

 

Narozen 1961, absolvent Střední odborné školy výtvarné Václava Hollara v Praze. Věnuje se malbě, kresbě, ilustraci, grafice a ex libris. Žije a tvoří střídavě v Praze a ve Štětí na Litoměřicku.

Po absolutoriu se věnoval převážně knižní grafice – ilustracím a grafickým úpravám. Postupně se zaměřil na volnou grafiku, ex libris a pamětní listy . Série tématických grafických listů je věnována velkým osobnostem se vztahem k Praze, jejíž historie i kouzlo je pro autora dosud trvalým zdrojem inspirace.


 

http://minkapetr.webnode.cz/o-nas/