Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Eliška Cílková Hudba a radioaktivní prostředí

Eliška Cílková

Hudba a radioaktivní prostředí

7. 10. – 10. 10. 2013

Výstava „Hudba a Radioaktivní prostředí“ v Galerii Prahy 9 přináší autentický pohled hudebníků na opuštěnou radioaktivní zónu v okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl. Autorkou konceptu je hudební skladatelka Eliška Cílková, na výstavě se dále podílejí Jan Dřizal a Filip Naum.


Návštěvníkům se v galerii představí soubor „hrajících“ fotografií, na kterých je vždy vyobrazené konkrétní prostředí, doplněné hudební skladbou. Mezi lety 2010 – 2012 probíhal sběr terénních nahrávek a zvuků v černobylské oblasti. Jedná se o zvuky přírody, interakce člověka se zónou i zvuky radiometrických dozimetrů, které byly následně zpracovány do sonických kompozic. Autoři hudby jsou studenti katedry Skladby na Akademii Múzických Umění v Praze (E. Cílková, J. Dřízal). Na výstavě se dále představuje portfolio nezávislého fotografa Filipa Nauma, který zdokumentoval práci hudebních skladatelů při nahrávání zvuků a při jejich doprovodu se mu podařilo zachytit i několik unikátních pohledů na detaily města Pripjať.


Propojení hudby a fotografie tak přináší dokonalou autenticitu tohoto místa a představuje mimořádný umělecký počin v souvislosti s touto oblastí. Celá výstava je dále doplněna autorskými texty a úvahami o vnímání této krajiny z pohledu site specific.

Realizace výstavy byla podpořena městskou částí Praha 9.

Více informací je možné najít na www.soundsofchernobylzone.com

Objednávky hromadných návštěv na tel. 236 041 292.



Dne 26.4.1986 došlo k havárii jaderné elektrárny Černobyl, v důsledku které bylo zamořeno mnoho tisíc kilometrů čtverečních. Bezprostřední okolí elektrárny muselo být poté evakuováno a mnoho lidí se do svých domovů už nikdy nevrátilo. Dnes je černobylská oblast členěna na několik vnitřních zón, které jsou hlídané a vstup je povolen pouze na zvláštní povolení. V zóně 1 (okruh cca 2 km od elektrárny) se nachází město Pripjať, kde dříve žilo asi 50 000 lidí a po havárii zůstalo zcela opuštěné. V Pripjati jakoby se tak zastavil čas a proto i dnes patří mezi největší tzv. „města duchů“ na světě. Výstava tak přináší autentický pohled na toto místo a představuje jakousi tichou pietu anebo prostor pro zamyšlení a představivost každého z nás.