Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Kateřina Vodrážková

Simona Andělová

 

TAJEMSTVÍ PŘÍRODY a DVĚ DUŠE NA CESTÁCH

Kateřina Vodrážková

Simona Andělová

 

TAJEMSTVÍ PŘÍRODY a DVĚ DUŠE NA CESTÁCH

3. 7. – 27. 7. 2023

Tajemství přírody – výstava textilních prací Kateřiny Vodrážkové

Kateřina Vodrážková se narodila v říjnu 1976 v Praze. Již od dětství se věnovala mnoha výtvarným činnostem, malování, grafice, a hlavně pak práci s textilem. Vystudovala oděvní průmyslovku, ale pracovně se tomuto oboru nevěnovala. Až po letech jí internet dovedl oklikou zpět a již více než 12 let se věnuje autorské textilní tvorbě z přírodních materiálů, a to hlavně dvěma technikám: plstění a ecoprintu. Obě techniky také předává dál na kreativních workshopech a kurzech.

Plstění, nebo také filcování či valchování, je prastará technika výroby netkané textilie, ruční zpracování rouna z oveček, buď mokrou nebo suchou metodou. „V mé dílně vznikají jedinečné klobouky a čepice, elegantní i extravagantní, hřejivé a lehké šály a ponča, veselé a hravé doplňky. Každý kus je vždycky originál, protože v podstatě nelze vyrobit dva naprosto stejné kusy – a ani to není mým cílem.“  Výrobky určené na tělo jsou vyráběny z vlny ovcí plemene merino, které je velmi jemné, a často doplněné dalšími přírodními vlákny jako je hedvábí nebo mohér, které přidají výrobku krásnou povrchovou texturu a lesk.

Ecoprint je kouzelný způsob barvení textilií, při kterém se působením tepla a tlaku přenese pigment přímo z rostliny na barvený materiál, není tedy použita žádná synteticky vyráběná barva. Při tomto způsobu nikdy nevzniknou dva stejné kusy, protože výsledek ovlivňuje nekonečně mnoho faktorů: druh rostliny, roční období, v jaké půdě rostlina roste, zda v danou dobu hodně nebo málo pršelo. Je to vlastně taková alchymie a často vede k překvapivým výsledkům. Touto technikou vznikají hlavně hedvábné šály a šátky, bytové doplňky a také malé kolekce oděvů.

Kateřina je členkou Klubu zpracovatelů vlny a dalších přírodních materiálů a pravidelně se účastní akcí tematicky zaměřených na zpracování těchto materiálů a propagaci vlny jako kvalitní suroviny a funkčního textilního materiálu. Pravidelně také vystavuje na Salonu Prahy 9. V roce 2019 byl leknínový baret vystavován na Londýnském kloboukovém týdnu (London Hat Week) ve Velké Británii.

Kateřina se věnuje hlavně oděvním součástem, ale na výstavě v Galerii 9 uvidíte i plstěné obrazy a různé objekty a bytové doplňky, které, tak jako většina její tvorby, jsou inspirované přírodou a jejími proměnami. Nahlédneme společně pod mořskou hladinu, projdeme se po kvetoucích loukách i tajemným lesem a možná cestou potkáme i nějakou tu vílu.

 

Facebook: www.facebook.com/KVFeltedDesigns

Instagram: www.instagram.com/kv_felted_designs

Flér: www.fler.cz/feltedrainbow

Dvě duše na cestách – výstava fotografií Kateřiny Vodrážkové a grafik a obrazů Simony Andělové

Prázdniny jsou tu, a to je ideální čas na cestování a objevování nových míst. V Galerii 9 vás v červenci pozveme na společné cesty očima dvou autorek, kamarádek a cestovatelek Kateřiny Vodrážkové a Simony Andělové. Kateřina se věnuje hlavně fotografii krajiny a přírody a Simona ztvárňuje okolní svět za pomoci grafických technik nebo štětce a barev. Můžete tak vidět ztvárnění stejných míst dvěma různými pohledy. Podíváme se do Itálie, Francie nebo třeba do Krkonoš.

 

KATEŘINA VODRÁŽKOVÁ

Facebook: www.facebook.com/KaterinaVodrazkovaPhotography

Instagram: www.instagram.com/overtherainbowphoto

Flér: www.fler.cz/shop/overtherainbow

 

SIMONA ANDĚLOVÁ

Instagram: www.instagram.com/andelova_simona_art