Přízemí vysočanské radnice Sokolovská 324/14, Praha 9 236 041 292 www.praha9.cz Vstup volný pondělí až čtvrtek 10:00 - 19:00

Jaroslava Šetelíková
David Webr
tvorba ze dřeva, kresby a hračky / fotografie

Jaroslava Šetelíková
David Webr

tvorba ze dřeva, kresby a hračky / fotografie

8. 3. – 31. 3. 2022

David Webr

David Webr patří k předním českým koncertním fotografům.
K fotografování se dostal již v dětství, první snímky zachycoval na ruský fotoaparát Lubitel, jako teenager dostal zrcadlovku Exa 500 se třemi objektivy.  „Inspiroval mě táta, který trochu fotil. Především mě ale bavilo zachycovat prchavé okamžiky s napětím, zda to vyjde, což člověk zjistil až ve fotokomoře po vyvolání filmu," říká ke svým začátkům David Webr.

 

Vystudoval nábytkářství na Střední uměleckoprůmyslové škole a restaurování a konzervování na Střední škole grafické. V muzejních a galerijních prostorech se pohybuje dodnes, živí se instalacemi výstav pro Národní galerii v Praze, Uměleckoprůmyslové muzeum, Galerii hlavního města Prahy, Národní muzeum aj.

 

Během své fotografické tvorby zachycoval krásy Tibetu, Nepálu, Indie nebo Číny. Často ho potkáte pod koncertními a festivalovými pódii, jeho fotografie naleznete v celostátním tisku i hudebních magazínech jako Kulturní magazín Uni, Full Moon, iReport, Musicweb a především na vlastním webu worldstars.eu.

 

„S focením muziky jsem začal roku 2004 na Colours of Ostrava. To jsem ještě o focení hudby nevěděl vůbec nic, ale byla to zajímavá výzva. Ty fotky z roku 2004 jsou prakticky nepoužitelné, ale postupem jsem se snad i něco naučil," vzpomíná David Webr s humorem.

 

David Webr má za sebou řadu samostatných i skupinových výstav. Od roku 2007 vystavuje každoročně hudební fotografie pod názvem Face To Face Music v Cafe Alternatif Mezibranská v Praze, dále vystavoval v hudebních klubech Batalion, Mlejn, a také v mimopražských síních v Ostravě, Oseku, Kopřivnici, Plzni i v New Yorku. Webrův obsáhlý fotografický profil vyšel v knize Fotografie, které hrají (Galén, 2018).

 

Během posledních let získal přes dvacet ocenění na mezinárodních fotografických soutěžích a salonech.

 

"Vždycky, když mám možnost spolupracovat s Davidem Webrem, je to učiněná radost. Za ta léta, co píšu o hudbě, jsem poznal několik desítek fotografů, kteří se více či méně specializují na koncertní fotografii. Dám ruku do ohně za to, že David patří mezi jejich absolutní domácí špičku. Kromě obrazu samotného totiž dokáže jako jeden z mála zachytit i ducha hudby. Jeho fotografie skutečně hrají."
                 Ondřej Bezr, šéfredaktor Kulturního magazínu Uni, redaktor Lidových novin

 

"Hudbu má rád, poslouchá ji, fotografuje a pokud své fotografie nazvětšuje a vystaví je, tak s ním jeho radost máme možnost sdílet i my."
                                                                                                      Ivan Prokop, fotograf a výtvarník

 

"Říká se, že nikdo není tak dobrý, jako ti, co chtějí být dobří z dobrého důvodu. Jako třeba fotograf David Webr milující hudbu, který je navíc tak dobrý, až se tomu občas nechce věřit."
                                                                                                    Jiří Moravčík, hudební publicista

 

Autor textu: Anna Mašátová.

 

Jaroslava Šetelíková

vystudovala v  letech 1962-1966 Střední umělecko-průmyslovou školu v  Praze, obor „Hračka a průmyslový design“ pod vedením prof. Viktora Fixla a v  roce 1968 obor „Užitá
a propagační grafika“ u prof. akad. malíře Jiřího Bláhy. Od roku 1968 byla zaměstnaná jako samostatný výtvarník módních a bytových doplňků z přírodních materiálů, převážně z orobince a dřeva v OPP Bakov, a od roku 1974 pracovala ve vývojovém středisku jako samostatný návrhář dřevěných, textilních a plastových hraček pro podniky zabývající se výrobou a prodejem hraček (Tofa, Hamiro, Směr, Gumotex, Kovozávody).

Mimo tuto designérskou tvorbu pro průmyslovou velkovýrobu vytvářela hračky, hrací objekty, dětský nábytek a bytové doplňky pro vybavení dětských zařízení a nemocnic. Zabývala se též tvorbou módních a bytových doplňků, se kterými se prezentovala na veletrzích a módních přehlídkách v Liberci a v Praze. Věnuje se i kresbě, hlavně figurální (oblíbeným tématem jsou zejména koně) a volné tvorbě plastik a objektů v různých materiálech, které jsou určeny pro interiéry institucí, např. velký reliefní Betlém pro Hotel Forum (ve spolupráci s akad. sochařem Zdeňkem Vodičkou). Na veřejnosti se prezentovala na více než 120ti kolektivních i samostatných výstavách a soutěžích doma i v  zahraničí (Praha, Brno, Brusel, Tokio, Turnhout, Montreal, Gent, Helsinky, Londýn, Budapešť, Paříž, Moskva, Modurodam, Caracas, Lublaň, Poznaň, Norimberk aj.). Za svou práci získala řadu ocenění, např. „Vynikající výrobek roku“, Cenu za kolekci hraček pro postižené děti a jedno z  nejvyšších ocenění „Vynikající design '94“, Kříšťálový jehlan.